ترجمة معاني سورة الشمس باللغة لغة الملايو من كتاب Abdullah Muhammad Basmeih - Malay translation

Abdullah Muhammad Basmeih - Malay translation

آية رقم 1


Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang;
آية رقم 3

Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata;
آية رقم 4

Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita),
آية رقم 5

Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh - yang melambangkan kekuasaanNya);
آية رقم 6

Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya);
آية رقم 7

Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya);
آية رقم 8

Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertaqwa; -
آية رقم 9

Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan),
آية رقم 10

Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat).
آية رقم 11

(Ingatlah), kaum Thamud telah mendustakan (Rasulnya) dengan sebab perbuatan derhaka mereka yang melampaui batas;
آية رقم 12

Ketika orang yang paling jahat di antara mereka menerima perintah dari mereka (supaya membunuh unta yang menjadi mukjizat),
آية رقم 13

Maka berkatalah Rasul Allah (Nabi Soleh) kepada mereka: " (Janganlah kamu ganggu) unta betina dari Allah itu, dan (janganlah kamu menyekatnya daripada mendapat) air minumnya (supaya kamu tidak ditimpa azab)!"
آية رقم 14

(Setelah Nabi Soleh memberi amaran) lalu mereka mendustakannya serta menyembelih unta itu. Dengan sebab dosa mereka, maka Tuhan menimpakan mereka dengan azab yang membinasakan serta Ia meratakan azab itu meliputi mereka (sehingga punah-ranah semuanya).
آية رقم 15

Dan Allah tidak hiraukan kesudahan (mereka) yang demikian, (kerana itu adalah balasan yang adil).
تقدم القراءة